Artiklar om myror

Relevanta artiklar om myror

Nedan har vi samlat ihop artiklar som skrivits om myror för att du själv skall slippa leta. Allt enligt önskemål.

Myror håller snytbaggarna borta

Publicerad 2012-11-26 | Uppdaterad 2012-11-26
Skador orsakade av snytbaggar minskade med en tredjedel när små granplantor skyddas av myror.

Det visar en ny forskarstudie från SLU i Uppsala som publiceras i tidningen Agricultural and Forest Entomology.

– Plantor som hade sockerbete på sig skyddades av myrorna jämfört med plantor som inte hade sockerbete, säger Vitezslav Manak på SLU.

Honungsdagg

Stackmyror och en del andra myror livnär sig till stor del på socker som utsöndras från bladlöss, så kallat honungsdagg.

För att säkra denna födokälla försvarar myrorna bladlössen från potentiella fiender. Myrorna försvarar alltså också plantor med sockerbete som forskare satt dit.

Resultaten kan vara av praktiskt intresse eftersom snytbaggens gnag är den vanligaste dödsorsaken för planterade barrträdsplantor.

Myrorna hittade

Granplantorna som var ungefär 1 1/2 år gamla sattes parvis på ett hygge. På den ena plantan fästes ett litet rör med socker och på den andra plantan ett tomt rör.

Inom några dagar hade myror hittat plantorna med sockerbeten.

Sockerproducerande löss

Vitezslav Manak testade också att ha sockerproducerande löss på några plantor och kunde då också se att myrorna blev aggressiva mot snytbaggar i närheten av dessa plantor.

Även om lössen suger näring ur barren är det inte säkert att det är dåligt för plantorna.

– Det har publicerats studier i Spanien som visar att tallplantor som hade löss och myror på sig faktiskt växte lite bättre än plantor utan löss.

Vårdat myrorna

ATL har tidigare skrivit om skogsägaren Jonas Torbiörnson på Klefs gård utanför Falkenberg. Han har i många år vårdat sina myror för att skydda nya planteringar.

Bland annat hade han satt små tält ovanför myrstackarna för att skydda dem. Vitezslav Manak tror att det kan vara en bra idé för skogsägare att se till att det finns kvar myrstackar på hyggena.

Dra nytta

– Man kanske inte ska hugga ned alla träd utan försöka skapa bra miljöer för myrorna genom att ha kvar trädgrupper.

Forskarna ska nu fortsätta att undersöka möjligheterna att dra nytta av myrornas närvaro för att minska skadorna av snytbagge.

Farliga lägenheter utdömda av räddningstjänsten

Publicerad 8 april 2011 15.19 i  Sydsvenskan

Klockan 11.55 i går dömde ­räddningstjänsten akut ut en källare i ett slitet hyreshus på Seved som bostad.

Insatsen är den första i en samlad offensiv mot undermåliga bostäder i området.

Bland förråd i den mörka källaren på Olofsgatan finns två mörka och fuktiga lägenheter med låg takhöjd och låg standard.

Fastighetsägaren Bo Hall har hyrt ut lägenheterna, som är omkring 20 kvadratmeter stora, för vardera 4?000 kronor i månaden. Då ska hyresgästerna själva stå för uppvärmning, el, snöröjning och underhåll.

Väggarna har synliga mögelfläckar. Christopher Correa, 19 år, som efter långvarigt bostadssökande har hyrt en av källarlägenheterna sedan i somras, berättar om flitiga besök av möss och myror. Sedan januari har lägenheten också varit strömlös – och utan uppvärmning. I månader har toalettens spolning varit trasig.

Strax före lunch i dag gjorde Räddningstjänsten Syd ett akut tillsynsbesök i källaren.

–?Det här är katastrof, säger brandinspektör Tommy Skeppland som tillsammans med kollegan Christer Carlsson omedelbart beslutade att källaren inte får användas som bostad.

Räddningstjänsten accepterar generellt inte källarbostäder. Källarlägenheterna på Olofsgatan saknar dessutom bygglov och kravet på alternativa utrymningsvägar är inte uppfyllt.

Börjar det brinna i källaren har hyresgästerna små möjligheter fly.

På plats vid den akuta tillsynen fanns också Malmö stads områdeskoordinator i Seved, Hjalmar Falck, samt flera representanter för Södra innerstadens stadsdelsförvaltning och Hyresgästföreningen.

–Vi har hittat enorma brister i flera fastigheter på Seved. Det här är bara ett första steg, säger Hjalmar Falck.

De två hyresgästerna i källaren kommer av stadsdelen omedelbart att erbjudas andra bostäder.

–Men helt ärligt bor jag hellre på gatan än i den här källaren. Jag har mått väldigt dåligt av att bo där nere, säger hyresgästen Christopher Correa.

Hyreshuset på Olofsgatan ägs av Bo Hall via kommanditbolaget Olofsbostäder. Bo Hall bor i Spanien och Sydsvenskan har inte kunnat nå honom. Hans son är uppsatt som kontaktperson på boendes hyreskontrakt.

–Tanken är att jag ska ta hand om problem som uppstår, säger sonen.

Nu har du problem. Källaren får inte användas som bostad.

–?Okej. Det är första gången jag får höra det. Det är en nyhet för mig.

Hur agerar ni som fastighetsägare med anledning av beslutet?

–Jag vet inte alls. Jag började med detta nyligen och har inte koll på så mycket, säger Bo Halls son.

Hjälp! Nu invaderar insekterna mitt hem

Nu flyttar insekterna inomhus.
Bananflugorna invaderar fruktskålen och spindlarna börjar leta vinterbostad.
– Det gäller att ha frukten i kylskåpet så fort flugorna börjar komma, säger Marie Törnqvist som har överlistat bananflugorna.

Just när vi kämpat hela sommaren mot getingar och myror är bananflugeeländet över oss.
– Bananflugorna finns naturligt ute i naturen och det är framför allt på hösten som de blir många, säger Charlotte Jonsson, insektsexpert på Naturhistoriska museet.

Dras till fruktskålar

– De söker sig inomhus för att hitta föda. De är ute efter frukten som ligger i skålar och börjat ruttna. Det är ämnena som bildas då som flugorna är intresserade av. Det kan även vara vin eller öl som fått stå framme. Det räcker med lite torkat vin i botten på en flaska för att de ska lägga sina ägg och föröka sig.
Den som inte gör något åt sina bananflugor kan få ”hur många som helst” inomhus. På bara en vecka är en ny generation på plats.
När vädret blir kyligare, ner mot nollstrecket, kan bananflugorna inte överleva. Men om de börjat lägga ägg inomhus och ingenting görs åt frukt och annat som fått ligga, då kan de finnas kvar hur länge som helst.

Är skadegörare

Marie Törnqvist i Torslanda har hittat ett knep som funkar.
– Jag ser till att inte ha delade frukter eller söt frukt som blir övermogen framme, säger hon.
Även skalbaggar och spindeldjur letar sig in i hus och lägenheter på hösten.
– De söker övervintringsplatser och sätter sig ofta mellan golvspringor, sprickor i väggar eller inne i väggarnas isoleringsmaterial, säger Charlotte Jonsson.
– Vissa ängrar (skalbaggar) kan vara skadegörare och äta av livsmedel och ylletyger.

Artikel publicerad i Expressen 2010-09-09

En äkta drottning behöver SIRT1

Publicerad i Nature News 20-08-26

En artikel om myror där man jämfört DNA och genuttryck från två olika arter av myror. Man hade dessutom jämför vilka gener drottningen uttryckte jämfört med vanliga arbetare.

Den ena myrarten var ”Harpegnathos saltator” som enligt artikeln hade en mer primitiv social struktur där en koloni består av runt 60 st myror och skillnaden mellan kolonimyra och drottning är liten. Den andra arten myror var ”Camponotus floridanus” som har en mycket mer komplicerad social struktur med tusentals individer som samarbetar. Där fanns det två arbetarklasser och en drottning och om drottningen dör så dör hela kolonien eftersom det inte finns någon som lägger nya ägg.

Genom att jämföra deras två genom (DNA) kunde man hitta gener som ”kodar” för social komplexitet. Man kunde dessutom se i ett experiment där man dödade drottningen i en ”Harpegnathos saltator” koloni att samhället fick en ny drottning. En av arbetarmyrorna ändrade då sina fysiologiska egenskaper och blev till en ny drottning. Man kunde främst se att två nya gener uttrycktes där den ena kodade för enzymet telomerase och den andra för proteinet SIRT1. Båda dessa tro man bidrar till en längre levnadstid hos människan varav det är intressant att det gör det även hos myror. (Nobelpriset i medicin 2009 handlade om telomerer)

Man kunde dessutom se en rad epigenetiska förändringar, så som att vissa gener tystats ner eller oftare blivit uttryckta då en myra bytte samhällsklass! Tänk om det var så hos människan, tänk om det är så hos människan :/ Läskig tanke…

Hur som helst skall du alltså bli en drottning så är det givetvis bra att du lever längre, därför så är det passande att du uttrycker nya gener som gör så att du lever längre. Myror är ganska smarta, frågan är om de vet om det själva…

ants

Artikel publicerad på Nature News

och sammanfattad och översatt till svenska Gustav Johansson

Gävle invaderades av myror

Artikel publicerad 2010-08-19

Gävle Under tisdagskvällen fylldes Gävles gator av myror. Det var parningssugna svartmyror som sökte nya partners. – De vill bilda nya samhällen, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Myrorna kunde ses i området vid Drottninggatan, myllrandes mellan gatstenarna. De myror som intog staden tillhör någon av de totalt omkring tio arter av svartmyror som finns i Sverige.

Vid den här tiden på året, under varma sommarkvällar, svärmar myrorna. De har då fått vingar och flyger ut från sina samhällen.

Gillar sten och sand

– Myrorna är dåliga flygare och hamnar dit vinden för dem. När de landar biter de av sig vingarna och försöker hitta en partner, gärna från ett annat samhälle, säger Lars-Åke Janzon.

Sten och sand, det är vad den här typen av myror behöver för att klara sig. Stenen ger skydd och sanden används som boplats. Gatstenar med sand emellan är därför idealiska boplatser. De flygande myrorna hade alltså inte färdats så långt i jakten på nya partners och boplatser. Myrinvasioner är vanligt i svenska städer, och är enligt Lars-Åke Janzon inget att oroa sig för.

– Vi hade en liknande kväll i Stockholm för två veckor sedan. Myrorna orsakar ingen skada, de vill bara bilda nya samhällen.

Klicka här för att komma till artikel

Flygmyror invaderade centrala Stockholm

”Folk flydde i panik”

Stockholms innerstad blev i eftermiddags invaderad av stora svärmar av flygmyror.

Miljontals insekter plågade förvånade stockholmare som flydde i panik.

– Folk skrek och försökte fly, men det fanns ingenstans att ta vägen, säger stockholmaren Mattias Bolakhrif.

Mattias Bolakhrif, 35, från Bandhagen i Stockholm var inne och shoppade i Stockholms city i dag.

Vid 15-tiden besökte han en klädesaffär vid Drottninggatan i centrala Stockholm. När han klev ut från butiken möttes han av en otrolig syn.

– Jag trodde knappt mina ögon, men det var helt svart i luften. Folk sprang omkring i panik och höll för sina munnar och näsor, berättar Mattias.

Miljontals flygmyror hade svept in Stockholm i ett svart moln.

Värst var invasionen vid Hötorget där människor förgäves sökte skydd från myrorna.

– Folk försökte fly, men myrorna var överallt. Det gick knappt att andas, berättar Mattias.

Mattias fick avbryta sina planer att ta sig till Gamla Stan. I stället sprang han upp för Drottninggatan och kunde tillslut söka skydd vid Odenplans tunnelbanestation.

Hela Stockholm plågades

Men det var inte bara kring Hötorget som myrorna plågade stockholmarna. Vid Grev Turegatan på Östermalm flydde även Maja, 43, från myror.

– När jag kom ut från mitt jobb blev vi attackerade av stora svärmar av myror. Jag trodde knappt att det var sant, berättar Maja.

Maja sprang allt vad hon kunde mot tunnelbanan och kunde sen ta skydd vid Östermalms tunnelbanestation.

Andra vittnen berättar att de även sett stor svärmar i södra Stockholm.

Parningsperiod

Åke Lindelöw, fältentomolog vid Sveriges lantbruksuniversitet känner till händelsen i dag.

Enligt honom händer det varje år. Men inte i lika stor omfattning.

– Det är myrorna som genomgår en parningsperiod. Men jag har aldrig hört talas om en sådan här stor svärm, säger han.

Hanarna slåss om att få para sig och dör efter att de har genomfört parningen. Honorna flyger vidare och bygger upp nya samhällen, berättar Åke Lindelöw.

– De är väldigt synkroniserade och det kan ske vid exakt samma tillfälle, säger han.

Parningsspelet är över på några timmar och det är ingen fara för människor. Åke Lindelöw kan inte säga varför myrorna var så många i år.

– Jag kan bara spekulera i att de trivs i vädret, säger han.

Klicka här för att komma till artikel i tidning

Svartmyror invaderar bostäder

Publicerat: tisdag 13 april

Allt fler bostäder och fritidshus i Värmland invaderas av svartmyror. Saneringsbolag i Karlstad får varje dag många samtal om småkrypen, säger insektsspecialist Per Samuelsson.

”Svartmyrorna stör verkligen”
Allt fler bostäder och fritidshus i Värmland invaderas av svartmyror. Per Samuelsson i Karlstad får varje dag många samtal om småkrypen.

Svartmyran, som också heter Svart trädgårdsmyra, är en av våra vanligaste myror och är spridd över hela vårt land. Den söker sig inomhus nu på våren för att söka efter mat och vatten. Enligt saneringsbolag  är det bra att täta längs golvlisterna under förvåren för att slippa få in svartmyror. Men blir problemen för svåra rekommenderas man att vända sig till experter.

Artikel publicerat i P4 Värmland

Flygmyror invaderar Stockholm

Varmt väder – då kommer flygmyrorna.
På onsdagen invaderades Stockholm av små vingbeklädda svarta flygare. ”Jag cyklade från Slussen och fick massor av små djur i ansiktet”, säger Björn Bernhardson, boende i centrala Stockholm, till SvD.se.

Även Lars Åke Janzon, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, har märkt flygmyrorna.

– Det här är då något som kallas svartmyror, som lever i små samhällen till exempel under stenar. Det ligger bra i tiden för dem att flyga just nu, säger han.

Att de är så många just nu beror på att ovanligt många samhällen har kunnat börja flyga samtidigt.

– Det har varit taskigt väder under ganska lång tid, och de behöver en viss temperatur för att kunna flyga, säger Lars Åke Janzon.

Läs hela artikeln här.

Hästmyror kan äta upp huset

Nu är det rusning till skadedjurs- firmorna

Hästmyrorna är fler än någonsin i sommar. De invaderar hus och gnager hål i väggar och tak. Skadedjursfirmorna är nedringda. Det fina vädret har medfört att hästmyrorna är rekordmånga. De gillar att bygga bo inomhus där de inte hotas av fåglar som äter dem.

Myrrmedel hjälpte inte

Lennart Lundberg, 46, från Luleå, fick en chock när han för en vecka sedan gick in i gästhuset till sommarstugan i Rosvik.

– Det satt hundratals myror i en stor klase. Jag försökte med myrrmedel. Då försvann de för att senare dyka upp igen, säger Lennart.

Hästmyran gnager med sina stora käftar ut håligheter i trä för att bygga bo.

– De är nattmyror så man ser dem inte särskilt ofta. Under nätterna lämnar de boet för att leta efter mat och vatten, ofta sötsaker och läskedryck.

Hästmyrorna finns just nu nästan över allt. Mest vid kusterna och nästan inte alls i Skåne och Halland.

Viktigt hitta huvudboet

– De kan göra riktigt stora skador. Det är inte alltid vi lyckas utrota dem. De som drabbas ringer ofta och säger att de behöver akut hjälp. Då vet de inte att boet ofta redan funnits där flera år. Det bästa är att de under några dagar försöker följa efter myrgången för att hitta huvudboet, säger Hedström.

Ofta tar sig myrorna in i hus genom glipor vid fönster och dörrar. Hos Lennart Lundberg hade hästmyrorna lyckats ta sig in genom elkablarna. Få går fria från hästmyrorna i sommar. Häromdagen vällde de in i Anticimex egen lokal i Gävle. Företaget tvingades sanera byggnaden både invändigt och utvändigt.

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet.

Svartmyrorna invaderar hus

Publicerad: 2010-07-23

En artikel i GT om hur det är ovanligt många svartmyror och getingar som stör husfriden i sommar.
På Anticimex är väntetiden runt en vecka för att få hjälp att ta bort objudna gäster.
– Jag jobbar så länge det är ljust, säger skadedjursbekämparen Tommy Buskas.

Klicka här för att läsa hela artikeln

Skadedjuren frodas i värmen

När solen gassar förökar sig skadedjuren i rasande fart. Anticimex i Malmö är nedringda av personer som vill ha ut getingar, myror och vägglöss ur sina hem. Läs hela artikeln.