Hästmyror

Hästmyror är en art av myror som kan bli upp mot 6-18 mm stor, detta gör den till den största myran i Sverige och är dessutom en av de vanligaste myrorna i här. Hästmyran trivs där det finns sötsaker och fukt- och rötskadat material. Man finner hästmyran vanligtvis bakom spis och kylskåp. Hästmyran är ett skadedjur då den kan förstöra bärande konstruktioner som bjälkar och väggar.

För att förebygga och åtgärda risken för hästmyror, håll utan ved intill huset. Se även upp för fukt- och rötskador i huset.

För att bli av och bekämpa hästmyror använder du dig effektivast utav rödceder

Att bli av med hästmyror är inte svårt, det är lätt om man använder sig av rödceder. Rödceder är ett beprövat husmorsknep för att bli av med tusentals skadeinsekter så som hästmyror.

Vill du bli av med hästmyror utomhus sprejar du enkom rödcederolja utomhus, längs med deras stigar, men även omkringliggande områden. Rödceder är 100% ekologiskt och vare sig dina växter eller ditt hem tar inte skada av det.

Har du hästmyror inomhus som du vill bli av med använder du dig med fördel av både rödcederträ (ex. rödcederblock) och rödcederolja. Rödcederträet placerar du i garderob och bland kläder, men placera gärna ut det i ditt hem, i skåp och längs med golvlister.

Relevanta artiklar om hästmyror från vårt artikel register.

Hästmyror kan äta upp huset

Nu är det rusning till skadedjurs- firmorna

Hästmyrorna är fler än någonsin i sommar. Hästmyror invaderar hus och gnager hål i väggar och tak. Skadedjursfirmorna är nedringda. Det fina vädret har medfört att hästmyrorna är rekordmånga. Hästmyror gillar att bygga bo inomhus där de inte hotas av fåglar som äter dem.

Myrrmedel hjälpte inte

Lennart Lundberg, 46, från Luleå, fick en chock när han för en vecka sedan gick in i gästhuset till sommarstugan i Rosvik.

– Det satt hundratals myror i en stor klase. Jag försökte med myrrmedel. Då försvann de för att senare dyka upp igen, säger Lennart.

Hästmyran gnager med sina stora käftar ut håligheter i trä för att bygga bo.

– De är nattmyror så man ser dem inte särskilt ofta. Under nätterna lämnar de boet för att leta efter mat och vatten, ofta sötsaker och läskedryck.

Hästmyrorna finns just nu nästan över allt. Mest vid kusterna och nästan inte alls i Skåne och Halland.

Viktigt hitta huvudboet

– De kan göra riktigt stora skador. Det är inte alltid vi lyckas utrota dem. De som drabbas ringer ofta och säger att de behöver akut hjälp. Då vet de inte att boet ofta redan funnits där flera år. Det bästa är att de under några dagar försöker följa efter myrgången för att hitta huvudboet, säger Hedström.

Ofta tar sig myrorna in i hus genom glipor vid fönster och dörrar. Hos Lennart Lundberg hade hästmyrorna lyckats ta sig in genom elkablarna. Få går fria från hästmyrorna i sommar. Häromdagen vällde de in i Anticimex egen lokal i Gävle. Företaget tvingades sanera byggnaden både invändigt och utvändigt.

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet.

Klicka här för att komma till artiklar om myror