Hästmyror

Hästmyror är en art av myror som kan bli upp mot 6-18 mm stor, detta gör den till den största myran i Sverige och den är dessutom en av de vanligaste myrorna här. Hästmyran trivs där det finns sötsaker och fukt- och rötskadat material. Man finner hästmyran vanligtvis bakom spis och kylskåp. Hästmyran är ett skadedjur då den kan förstöra bärande konstruktioner som bjälkar och väggar.

För att förebygga och åtgärda risken för hästmyror, undvik att stapla ved intill huset. Se även upp för fukt- och rötskador i huset.

Nedan följer en artikel om hästmyror från Aftonbladet.

Hästmyror kan äta upp huset

Nu är det rusning till skadedjurs- firmorna

Hästmyrorna är fler än någonsin i sommar. Hästmyror invaderar hus och gnager hål i väggar och tak. Skadedjursfirmorna är nedringda. Det fina vädret har medfört att hästmyrorna är rekordmånga. Hästmyror gillar att bygga bo inomhus där de inte hotas av fåglar som äter dem.

Myrrmedel hjälpte inte

Lennart Lundberg, 46, från Luleå, fick en chock när han för en vecka sedan gick in i gästhuset till sommarstugan i Rosvik.

– Det satt hundratals myror i en stor klase. Jag försökte med myrrmedel. Då försvann de för att senare dyka upp igen, säger Lennart.

Hästmyran gnager med sina stora käftar ut håligheter i trä för att bygga bo.

– De är nattmyror så man ser dem inte särskilt ofta. Under nätterna lämnar de boet för att leta efter mat och vatten, ofta sötsaker och läskedryck.

Hästmyrorna finns just nu nästan över allt. Mest vid kusterna och nästan inte alls i Skåne och Halland.

Viktigt hitta huvudboet

– De kan göra riktigt stora skador. Det är inte alltid vi lyckas utrota dem. De som drabbas ringer ofta och säger att de behöver akut hjälp. Då vet de inte att boet ofta redan funnits där flera år. Det bästa är att de under några dagar försöker följa efter myrgången för att hitta huvudboet, säger Hedström.

Ofta tar sig myrorna in i hus genom glipor vid fönster och dörrar. Hos Lennart Lundberg hade hästmyrorna lyckats ta sig in genom elkablarna. Få går fria från hästmyrorna i sommar. Häromdagen vällde de in i Anticimex egen lokal i Gävle. Företaget tvingades sanera byggnaden både invändigt och utvändigt.

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet.

Klicka här för att komma till artiklar om myror