Svartmyror

Den svarta trädgårdsmyran (Lasius niger) är en formicine myra, som är en typ av arter av undersläktet Lasius. Svartmyror finns  i hela EU och i vissa delar av Nordamerika och Asien. Det är monogynous, vilket innebär att kolonier har en enda drottning. Det är den typen av myror som har flygmyror. Drottningen har alltså en gång i tiden varit en flygmyra. När flygmyran (som också är en svartmyra i detta fallet) blivit befruktad biter den av sig vingarna och börjar en ny koloni av svartmyror.

Svartmyran är 2-4 mm lång.

Vill man bekämpa svartmyror inomhus använder man rödcederolja och rödceder trä (ex. rödcederhjärtan eller rödcederblock).

För bekämpning av svartmyror utomhus används främst rödcederolja som sprejas längs med deras stigar men även myrstacken om man vill att de flyttar på sig. Rödceder är en mycket bra medel mot svartmyror då resultat uppnås snabbt, enkelt och giftfritt.

Relevanta artiklar om Svartmyran i vårt artikelregister

Svartmyror invaderar bostäder

Publicerat: tisdag 13 april

Allt fler bostäder och fritidshus i Värmland invaderas av svartmyror. Saneringsbolag i Karlstad får varje dag många samtal om småkrypen, säger insektsspecialist Per Samuelsson.

”Svartmyrorna stör verkligen”
Allt fler bostäder och fritidshus i Värmland invaderas av svartmyror. Per Samuelsson i Karlstad får varje dag många samtal om småkrypen.

Svartmyran, som också heter Svart trädgårdsmyra, är en av våra vanligaste myror och är spridd över hela vårt land. Den söker sig inomhus nu på våren för att söka efter mat och vatten. Enligt saneringsbolag  är det bra att täta längs golvlisterna under förvåren för att slippa få in svartmyror. Men blir problemen för svåra rekommenderas man att vända sig till experter.

Artikel publicerat i P4 Värmland

Svartmyrorna invaderar hus

Publicerad: 2010-07-23

En artikel i GT om hur det är ovanligt många svartmyror och getingar som stör husfriden i sommar.
På Anticimex är väntetiden runt en vecka för att få hjälp att ta bort objudna gäster.
– Jag jobbar så länge det är ljust, säger skadedjursbekämparen Tommy Buskas.

Klicka här för att läsa hela original artikeln